Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Για την απόλυση εργαζόμενης από το σούπερ μάρκετ «Καζιάνης»

Ένα ακόμα «αναπτυξιακό μέτρο» έλαβε τις τελευταίες μέρες μία ακόμα επιχείρηση, που και αυτή κατά τ’ άλλα «σέβεται τον τόπο και τους κατοίκους του νησιού μας». Ο λόγος για την τοπική αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Καζιάνης», η εργοδοσία του οποίου απέλυσε εργαζόμενη, που αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας! Η απόλυση έγινε με διαδικασίες εξπρές, ανακοινώνοντας στην εργαζόμενη στο τέλος της βάρδιας της, ότι από την επόμενη ημέρα σταματάει να εργάζεται! Μάλιστα, η εργοδοσία είχε φροντίσει να προσλάβει νέο εργαζόμενο, κατά πολύ μικρότερο σε ηλικία, ώστε να αντικαταστήσει την συναδέλφισσα. Η πρόφαση που χρησιμοποιεί η εργοδοσία για να δικαιολογήσει την απόλυση είναι η «παραγωγικότητα» της εργαζόμενης, την οποία κρίνει ως «μη ικανοποιητική»!!!

Είναι περισσότερο από προφανές ότι ο λόγος της απόλυσης σχετίζεται με την κερδοφορία της επιχείρησης, μιας επιχείρησης που ανοίγει το ένα κατάστημα μετά το άλλο σε ολόκληρο το νησί, στο παιχνίδι του ανταγωνισμού της με άλλες επιχειρήσεις του χώρου. Στο πλαίσιο αυτό, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμοι, μιας χρήσης. Κάτι σαν τα χαρτιά υγείας που έχουν στα ράφια των καταστημάτων τους…! Και όσο μεγαλύτερη η κερδοφορία, τόσο μεγαλύτερη και η εκμετάλλευση! Αυτή είναι εξάλλου η «ανάπτυξη» που φέρνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και που στηρίζουν όλα τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως πολλές φορές έχει υπογραμμίσει το Σωματείο μας δεν υπάρχουν καλοί και κακοί μεγαλοεργοδότες, ντόπιοι ή ξένοι… Κριτήριό τους είναι η αύξηση της κερδοφορίας τους, που πάντα γίνεται σε βάρος των δικών μας δικαιωμάτων, της δικής μας ζωής! Η δική τους «ανάπτυξη» είναι η δική μας καταδίκη! Εξάλλου, τα μεγάλα αφεντικά, για την αύξηση της κερδοφορίας τους, δεν διστάζουν να αιματοκυλήσουν λαούς ολόκληρους, όπως βλέπουμε να συμβαίνει και στην γειτονιά μας! Οι ντόπιοι μεγαλοεπιχειρηματίες για να αυγατίσουν τα κέρδη τους δεν διστάζουν να «χώνουν» όλο και πιο βαθειά την χώρα μας και τον λαό μας σε επικίνδυνα «παιχνίδια» με απρόβλεπτες εξελίξεις!

Συνάδελφοι, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού! Οι μεγαλοεροδότες έχουν αποφασίσει να βαδίσουν τον δρόμο που εξυπηρετεί καλύτερα τα δικά τους συμφέροντα με οποιοδήποτε κόστος! Μας βλέπουν ως γρανάζια της μηχανής, που παράγει για αυτούς όλον τον πλούτο, που μας κλέβουν και που δεν διστάζουν να μας πετάξουν από αυτήν, όταν κρίνουν ότι έτσι θα έχουν μεγαλύτερο κέρδος!

Οι νίκες και οι κατακτήσεις που έχουν οι εργαζόμενοι που δρουν μέσα από της γραμμές του Σωματείου μας, τα εμπόδια που βάζουμε στην μεγαλοεργοδοσίας δείχνουν τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουν ολοένα και περισσότεροι συνάδελφοι! Οι συσπείρωση ολοένα και περισσότερων εργαζόμενων και η δράση με ταξικό προσανατολισμό αποτελούν την μοναδική διέξοδο που έχουμε οι εργαζόμενοι για να αντιπαλέψουμε την βαρβαρότητα που ζούμε, για να ανακτήσουμε απώλειες, για να ανοίξουμε τον δρόμο ώστε να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες μας.

Η πρόκληση αυτή της εργοδοσίας του σούπερ μάρκετ «Καζιάνης» αφορά όλους τους εργαζόμενους και δεν θα μείνει αναπάντητη! Με οργάνωση και ταξικό αγώνα υπερασπιζόμαστε τις ζωές μας! 

ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ
ΟΧΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΗ