Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Όλοι στην πανεργατική ΑΠΕΡΓΙΑ 17 Μάη 2017-Συγκέντρωση 10:00 πλ. Σαρόκο


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΜΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΜΑΗ
ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΜΑΖΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ - ΛΑΪΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, ΣΑΡΟΚΟ 10.00πμ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τα μέτρα που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή και τα «αντίμετρα» που τα συνοδεύουν, στόχο έχουν να θωρακίσουν και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, χτυπώντας παραπέρα το λαϊκό εισόδημα και τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Τα μέτρα υπαγορεύονται από την ανάγκη του κεφαλαίου να εκμεταλλεύεται φτηνότερη εργατική δύναμη και να βρίσκει νέα πεδία κερδοφόρας δράσης, αξιοποιώντας το αντεργατικό πλαίσιο που ψήφισαν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και την παραπέρα ιδιωτικοποίηση - «απελευθέρωση» τομέων της οικονομίας, όπως προβλέπει και η νέα συμφωνία.

Τι προβλέπεται συγκεκριμένα:

Για τους συνταξιούχους
Στα 10 δισ. ευρώ φτάνουν οι αιματηρές περικοπές σε βάρος συνταξιούχων και ασφαλισμένων για την τετραετία 2016 - 2019 που επιβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μετά και την κατάληξη της συμφωνίας για τη δεύτερη «αξιολόγηση».
Με τη συμφωνία αυτή, στους παλιούς συνταξιούχους (που λαμβάνουν σύνταξη με το καθεστώς πριν την ψήφιση του νόμου 4387/2016, «νόμος Κατρούγκαλου») επιβάλλονται νέες περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, ύψους 1,8 δισ. ευρώ για το 2019 (1% του ΑΕΠ), οι οποίες βέβαια θα συνεχίσουν να ισχύουν στο διηνεκές.

Για το αφορολόγητο
Το βασικό αφορολόγητο όριο συρρικνώνεται στα 5.685 ευρώ, από 8.636 ευρώ σήμερα. Σε αυτό το πλαίσιο, η ενίσχυση της φοροληστείας στον ιδιωτικό τομέα θα ξεκινά από εισοδήματα 406 ευρώ το μήνα. Το αφορολόγητο όριο για λαϊκά νοικοκυριά με 1 προστατευόμενο παιδί συρρικνώνεται στα 5.905 ευρώ από 8.864 ευρώ. Στην περίπτωση ετήσιου εισοδήματος στα 10.000 ευρώ, ο φόρος από 250 ευρώ σήμερα εκτοξεύεται στα 900 ευρώ, με την επιβάρυνση να φτάνει στα 650 ευρώ. Στην περίπτωση μισθωτού ή συνταξιούχου με ετήσιο εισόδημα στα 8.000 ευρώ (αφορολόγητο μέχρι σήμερα) θα καταβάλλεται φόρος 650 ευρώ, γεγονός που σημαίνει την αρπαγή μιας ακόμη μηνιάτικης σύνταξης και σχεδόν ενός μισθού, από το σκέλος της φοροαφαίμαξης.

Για τις Συλλογικές Συμβάσεις
Η συμφωνία της κυβέρνησης με το κουαρτέτο όχι μόνο δεν συνιστά επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων ή κάποιων στοιχείων όπως η «επεκτασιμότητα» των συμβάσεων και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, όπως ισχυρίζεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αλλά κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, επεκτείνει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρίτου μνημονίου (Αύγουστος 2018) όλο το αντεργατικό καθεστώς που διαμορφώθηκε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ το ενισχύει και παραπέρα με την πλήρη απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια
Με τη συμφωνία, εκχωρείται σε «επενδυτές» περίπου το 40% της ηλεκτρικής παραγωγής από λιγνίτη της ΔΕΗ. Το ακριβές ποσοστό θα καθοριστεί μετά από συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι οι προς εκποίηση παραγωγικές μονάδες δε θα έχουν καμιά επιχειρηματική σχέση με τη ΔΕΗ. Σύμφωνα με το «συμπληρωματικό» μνημόνιο, «οι αρχές ως προγενέστερη δράση θα προτείνουν επίσημα διαρθρωτικά μέτρα που θα εφαρμοστούν άνευ όρων σε συμμόρφωση με τις πρόσφατες αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τον λιγνίτη».

Για τον κατώτερο μισθό
Σε ό,τι αφορά τον κατώτερο μισθό, διατηρείται ανέπαφο το πλαίσιο που το 2012 επέβαλε τα 586 και 511 ευρώ μεικτά. Δηλαδή, ούτε για τα επόμενα χρόνια προβλέπεται κάποια αύξηση στους κατώτερους μισθούς, που θα παραμείνουν παγωμένοι στα σημερινά επίπεδα και ακόμη χαμηλότερα για όσους δουλεύουν με μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία, οι οποίοι ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο.

Για τα συνδικαλιστικό δικαιώματα
Η κυβέρνηση σε επόμενο χρόνο (Σεπτέμβρης 2017) σκοπεύει να νομοθετήσει νέα εμπόδια στην προκήρυξη απεργίας, βάζοντας ως όρο αυτή να αποφασίζεται από την πλειοψηφία των «ταμειακώς εντάξει» εγγεγραμμένων μελών ενός πρωτοβάθμιου σωματείου και όχι από την πλειοψηφία των παρόντων μελών σε μια Γενική Συνέλευση που έχει απαρτία. Στην ίδια λογική εντάσσονται και μέτρα όπως η διεύρυνση των λόγων που θα μπορεί μια επιχείρηση να απολύει συνδικαλιστές, αλλά και ο περιορισμός των συνδικαλιστικών αδειών.

Επίσης,
Πλήρης απελευθέρωση της Κυριακάτικης αργίας, την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια, μόνιμη κινητικότητα στο Δημόσιο, η πώληση «μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων» (ΜΗΣΥΦΑ) και εκτός φαρμακείων, οι «απελευθερώσεις» επαγγελμάτων (μηχανικοί κ.ά.).
Τα νέα αυτό μέτρα θα δράσουν σωρευτικά σε μια περίοδο που η κατάσταση των περισσότερων μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων έχει ήδη επιδεινωθεί δραματικά από την πολιτική τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ όσο και από τη σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ: Αναδιανομή της φτώχειας και στήριξη του κεφαλαίου
Ποιος πληρώνει και ποιος ωφελείται απ' τα αντίμετρα; Τα αντίμετρα εντάσσονται σε μια πολιτική διαχείρισης της ακραίας φτώχειας που επιβαρύνει τους ίδιους τους εργαζόμενους. Πρόκειται για αναδιανομή της φτώχειας. Μεγάλο κομμάτι των λεγάμενων αντίμετρων θα ενισχύσει, έμμεσα ή και άμεσα, μεγάλες επιχειρήσεις και όχι τους εργαζόμενους. Το πρόγραμμα επιδοτούμενων θέσεων εργασίας και η φορολογία των επιχειρήσεων είναι άμεση επιδότηση του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ μια σειρά άλλα, όπως η μείωση της συμμετοχής στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, καθώς γίνεται μέσα στην αγορά, τελικά ενισχύει επιχειρήσεις catering, λιμνάζοντα κεφάλαια, τις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες που προωθούν τα γενόσημα. Έτσι, τα αντίμετρα αποτελούν στοιχείο της πολιτικής στήριξης των μονοπωλιακών ομίλων.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ - ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ

ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ,

ΤΑ ΦΤΩΧΑ ΛΑΪΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ, ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΕΕΣ

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΜΑΗ πλ. ΣΑΡΟΚΟ στις 10.00π.μ.